Borger.dk Læs op Blanketter Selvbetjening Kontakt Indeks
Esbjerg UNICEF By 2010
Indhold
Printvenlig

Et glimt fra skolen i Narbouessou

 

Togos børn på vej i skole

Efterhånden som morgenlyset bliver stærkere, slutter flere og flere børnefødder sig til gruppen, der er på vej mod en lille skole i Narbouessou i Togo. Børnenes bare fødder og klip-klappere hvirvler støvet op fra vejen, mens de går op mod fem kilometer. Børnene går i skole fra klokken halv otte til klokken tolv og igen om eftermiddagen.

Vælg mig, vælg mig!

I første time er børnene på tredje og fjerde klassetrin i Nambouessou ved at lære om husdyr. Læreren spørger først, hvem der ved noget om hunden, og bagefter hvem der vil tegne en høne. "Vælg mig, vælg mig!" råber alle børnene med fingrene i vejret. En lille pige i en mønstret kjole får lov. Hun tegner koncentreret på tavlen. Da hun er færdig, klapper klassen to gange tre korte klap og et afsluttende, fordi hun gjorde det godt.

Børnene i Togo lærer fransk

Børnene i klassen taler normalt et af Togos syv lokale stammesprog derhjemme. Men på tavlen i klasselokalet er der fyldt med franske ord. Børnene lærer fransk, fordi det er et officielt sprog i Togo. På den måde kan de forstå officielle papirer, tale med andre, der taler fransk og forstå, hvad de siger i radioen.

Måske får børnene frokost
Klokken tolv er der pause, og børnene går hjem. Flere af børnene ser helt matte og trætte ud. En dreng sidder og stirrer ud i luften, han har ikke spist morgenmad, og det er heller ikke sikkert, at der er nogen frokost at se frem til. Familierne omkring Nambouessou dyrker selv de afgrøder, de spiser, og på grund af oversvømmelser og tørke er der ikke altid nok mad til flere måltider om dagen. Er der mad, er det tit en form for grød.

Børnene får kridtstøvet til at flyve
Om eftermiddagen kommer børnene i Nambouessou i skole igen.
"Hvad er fem gange otte," spørger læreren eleverne i femte og sjette klasse. Kridtstøvet flyver op, når de skriver og visker ud på deres tavler. "Vis svaret," siger læreren, og børnene holder deres tavler i vejret. Udover matematik og fransk lærer børnene også historie, geografi og et fag, der handler om, hvordan man opfører sig.

Børnene arbejder 28 timer ved siden af skolen
Efter skole og i middagspausen hjælper børnene til derhjemme. Det er helt normalt, at børn i Togo arbejder 28 timer om ugen for familien. For eksempel er det pigernes job at hente rent vand ved den nærmeste brønd og hjælpe til derhjemme. Drengene vogter især dyr og arbejder i marken.

Mange elever går klasser om

Der ikke nemt at bestå sin eksamen, hvis man får for lidt at spise, eller hvis man skal arbejde meget derhjemme. Derfor er der mange elever, der må gå et klassetrin om. Det betyder også, at mange børn slet ikke gennemfører skolen. I Savanes går lidt over halvdelen af børnene i skole, men det er kun fem procent, der gennemfører alle seks klasser.


 

 

 

 

Alle billeder og tekster fra Togo stammer fra UNICEF Danmark.


 

Mød Nadama Dadi

Nadama Dadi og skolen

Nadama Dadi er en af eleverne. Hun er ti år gammel og går i skolens ældste klasse. På hendes skole har femte og sjette klassetrin undervisning sammen. Nadama går i klasse med sin storebror, og derudover har hun tre små brødre og to små søstre.

Nadama smiler, når hun snakker om skolen. For hun kan rigtig godt lide at lære. Hendes yndlingsfag er historie, fordi det er det fag, hun er bedst til. En af de fede ting ved skolen er også, at børnene lærer at tale andre sprog end de lokale afrikanske sprog. Der er tre forskellige sprog i Savanes alene. ”Når børnene starter i skole kan de ikke tale fransk, men så går der et stykke tid, og lige pludselig så kan de,” fortæller Nadama begejstret.

Når Nadama bliver voksen, vil hun gerne selv være lærer. Især fordi hun kan godt lide at være sammen med børn. Indtil videre bruger hun sin fritid på at hjælpe til derhjemme. Hun henter vand ved brønden, og hun hjælper familien i marken, hvor de dyrker yams. Nogle gange danser hun også sammen med pigerne og kvinderne i landsbyen.